Een introductie Qatar OSCAR 100 werd gelanceerd op 15 november 2018 en is de eerste geostationaire satelliet met een amateurradiotransponder aan boord. Het is een gezamenlijk project van de Qatar Satellite Company (Es'hailSat), de Qatar Amateur Radio Society (QARS) en AMSAT Deutschland (AMSAT-DL). Gevestigd in een geostatische baan op 25,9 ° Oost, is de belangrijkste dienst het uitzenden van televisie naar het Midden-Oosten. Wat het voor ons interessant maakt, is dat het ook twee amateurradiotransponders heeft. Tegelijkertijd beslaat het vanwege zijn ligging een gebied van Brazilië tot Thailand!
Oscar 100 zendt (met beide transponders) op 10,4 GHz (dus we ontvangen het hier - dwz de downlink-frequentie), terwijl hij ontvangt op 2,4 GHz (dus we zenden hier uit - dat wil zeggen de uplink-frequentie). Het probleem is dat we een radio nodig hebben voor deze frequenties!
De NarrowBand “NB” transponder is bedoeld voor conventionele, analoge en smalband digitale signalen , met een maximale bandbreedte van 2,7 kHz. FM (analoog of digitaal), DSTAR en C4FM-modulatie is niet toegestaan. Uitzendingen mogen niet worden gedaan buiten de twee grenzen van de transponderbandbreedte, en in het bijzonder zijn uitzendingen onder het onderste baken of boven het bovenste baken niet toegestaan. Ook mag ons uitgezonden signaal niet groter zijn dan het bakensignaal.
De WideBand “WB” transponder is voor DATV (DigitalAmateur TeleVision) . Het signaal moet worden verzonden via DVB-S2 (Digital Video Broadcasting-Satellite-Second Generation). Als algemeen principe mag de transponder alleen worden gebruikt voor korte tests en contacten. Ook hier geldt dat ons uitgezonden signaal niet groter mag zijn dan het bakensignaal.
Zoals hierboven vermeld, worden de SSB-, CW-, SSTV- of PSK-signalen van Oscar 100 ontvangen op de 10,4 GHz-band. Om het probleem van het ontbreken van een radio voor deze frequenties op te lossen, moeten we de juiste LNB gebruiken om de 10,4 GHz-band om te zetten, meestal naar 739 MHz, waar we kunnen ontvangen met behulp van een SDR-ontvanger. Het grondstation voor het ontvangen van Oscar 100 in zijn eenvoudigste vorm bestaat uit de volgende componenten: High gain parabolische schotel als ontvangstantenne LNB (low noise block) met een PLL en een 25MHz externe oscillatorreferentie, of een GPS-klokreferentie BIAS-T om de LNB van stroom te voorzien SDR-ontvanger (RTL) 0,5ppm, of een downcorverter RG6U 75ohm coaxiale kabel voor satelliet-tv Pc met SDR-consoleversie 3+ software geïnstalleerd 12v of 18v voeding SMA-adapters en coaxiale pigtails QO-100 Ground Station RX layout topologie